5 důvodů, proč jsou protisluneční fólie na okna lepší než žaluzie

5 důvodů, proč jsou protisluneční fólie na okna lepší než žaluzie

S dusivým vedrem uvnitř kanceláří, škol, hotelových pokojů i bytů se jejich majitelé vypořádávají různě. Kupují drahé klimatizace, větráky, zatahují žaluzie… Proti slunci, které interiéry ohřívá skrze okna, pomohou protisluneční fólie. Ty dokážou odclonit 60-70 % tepelných zisků na skleněné ploše. A nejen to.

Srovnání žaluzií a protislunečních fólií na okna

Pokud bychom měli srovnat protisluneční fólie na okna s vnějšími žaluziemi, vyhrávají fólie na plné čáře. Proč tomu tak je?

  • Venkovní žaluzie sice slunce zastíní, ale tak, že vás úplně připraví o denní světlo, které je ale pro lidské zdraví nenahraditelné. Při výběru protisluneční fólie si sami zvolíte, kolik procent slunečních paprsků si dovnitř pustíte.

  • Žaluzie vám neumožní vidět ven a úplně vás připraví o ten pocit vzdušnosti, který poskytuje open space.

  • Dalším protiargumentem může být cena žaluzií. Ty vás vyjdou až o ⅔ dráž než fólie do oken.

  • Venkovní žaluzie se obvykle ovládají automaticky a s tím se pojí nejen mechanické poruchy, které zapříčiní to, že žaluzie nepůjdou ani nahoru ani dolů, ale i to, že si je nemůžete přizpůsobit subjektivním potřebám. Protože jsou žaluzie ovládané automaticky, když se zavřou, prostě se zavřou všechny.

  • Fólie se snadno instalují i udržují (vytváří souvislou plochu se sklem).

Náš tip: Přečtěte si také, jak s pomocí fólií do oken
snížit roční spotřebu elektrické energie až o 47 %.

Proč jsou fólie z naší nabídky o něco dražší (a o dost lepší)?

V Safexu nabízíme protisluneční fólie na okna, které se vyrábí takzvaným sputteringem. Je to technologie výroby za použití laseru, který nastřeluje do vrstvy fólie molekuly kovů. A takových vrstev tam může být až čtyřicet.

Proč dát přednost sputteringu před keramikou a napařováním?

Obrovskou výhodou sputterovaných fólií (oproti keramickým tepelně izolačním fóliím) je až dvojnásobně vyšší životnost fólií a homogenní rozložení molekul kovu, což je znát zejména u velkých ploch. U napařování není vrstva kovu souměrná – na každé části fólie je to jiné a taková fólie může mít na určitých místech větší propustnost tepla.

Sputterované fólie jsou opravdu čiré a na rozdíl od těch, které vznikají napařováním nebo keramikou, nemají žádnou strukturu.

Kam s nimi?

Protisluneční fólie na okna jsou interiérové i exteriérové. Důrazně ale doporučujeme (tam kde to podmínky k montáži dovolí) použít exteriérové fólie, protože nám fyzika říká, že teplo přechází z teplejšího do studenějšího prostředí. Tím, že se fólie na skla nalepí vně okna, funguje v podstatě jako první bariéra nebo chcete-li štít proti teplu.

 

Tak i během zimních měsíců uspoří cca 15 až 20 % nákladů na energie, protože alespoň částečně zamezí tomu, aby teplo zevnitř unikalo ven.

Už máte horka v interiéru dost?

Kontaktujte nás a společně najdeme řešení.